YENİ BİR İŞİTME CİHAZI İÇİN TEMEL ADIMLAR

|YENİ BİR İŞİTME CİHAZI İÇİN TEMEL ADIMLAR

YENİ BİR İŞİTME CİHAZI İÇİN TEMEL ADIMLAR

Eğer işitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız, vakit kaybetmemelisiniz. Yaşam kalitenizi arttırmak üzere atacağınız ilk adım gerçekten bir işitme kaybınız olup olmadığını belirleyerek, size yardımı olabilecek seçenekleri gösterebilecek bir işitme uzmanına gitmektir.

1 KONSÜLTASYON

Her işitme konsültasyonu bir yaşam tarzı analizi içerir. İşitme uzmanı size bire bir görüşmede, belirli bazı sorular sorarak işitme ihtiyacınızın tam olarak neler olduğunu bulabilir. Örneğin en çok nasıl bir işitme ortamında bulunduğunuz, hangi durumlarda daha iyi işitmek ve anlamak istediğiniz gibi. İşitme uzmanı, sizinle birlikte çalışarak, o güne kadarki işitme deneyiminiz ve kişisel istekleriniz doğrultusunda bireysel kriterlerinizi belirleyecektir. Bu önemli bir adımdır, çünkü işitme uzmanı yaşam tarzınızı anlamadan size ideal çözümü belirleyemez.

2 OTOSKOPİ

İşitme uzmanı, bu tamamen acısız muayenede kulak kanalınızın ve kulak zarınızın sağlam olduğunu uzman bir gözle görmek için kulaklarınızı inceler. Bu arada yabancı bir cisim nedeni ile kulak kanalınızda bir tıkanıklık olup olmadığını da belirler. KBB uzmanının bu işlemde kullandığı özel büyütece eski Yunanca’da “kulağa bakmak için kullanılan cihaz” anlamına gelen Otoskop denir. Bu neden bu muayene de otoskopi adı verilir.

3 KAPSAMLI İŞİTME TESTLERİ

İşitme uzmanı duyma eşiğindeki kaybı hassa bir şekilde belirleyebilmek için Odyometri denilen 2 aşamalı bir test uygular. Bu testin sonuçları uygun işitme cihazını seçerken önemli bir etkendir. İşitme uzmanı, önce hastaya kulaklıklardan belirli bir yükseklik ve frekansta sesler verir; hasta sesi duyduğunda düğmeye basar. Duyma eşiği net bir şekilde belirlenene kadar bu işlem farklı frekanslarla tekrar edilir. Sonra bunu konuşmayı anlama testi izler. Bu teste hastaya kulaklıklardan belirli yükseklikte kelimeler dinletilir. Hasta her kelimeyi duyduğu şekilde tekrar eder. Dinletilen ve tekrar edilen kelimeler arasındaki fark, işitme yeteneği hakkındaki bilgiyi pekiştirir.

İşitme cihazına ihtiyacım var mı? Eğer varsa, hangi cihazlar benim için uygun? İşitme uzmanı bu soruyu dürüst ve yapıcı bir şekilde cevaplayabilmek için, kişisel bir görüşmede sizin ve işitmenizin ayrıntılı bir portresini çıkarmalıdır. Sadece işitme testinin sonuçları değil diğer bir çok etken de hesaba katılmalıdır. Bu etkenler kulak kanallarınızın şeklini, kişisel ihtiyaçlarınızı, yaşam tarzınızı, işitme alışkanlıklarınızı ve bütçenizi de kapsar. Farklı üreticilerin farklı türlerde işitme cihazları vardır. Hepsi de kendilerine özgü işlev ve özelliklere sahiptir. Kulaç içi ve kulak arkası modelleri basit bir şekilde ayırt edebiliriz. Bu iki kategorinin de tasarım ve teknik olanaklara göre sayısız alt grubu vardır.

Hangi İşitme Cihazı Bana Uygun?

Dijital ve analog, uzaktan kumandalı ve gereken ekstra işlevlere (örneğin telefon ve televizyona bağlamak için kablosuz iletişim teknolojisine) sahip olan yada olmayan modeller vardır.

İdeal, özelleştirilmiş işitme cihazına sahip olmak için işitme uzmanınızın sizinle atacağı temel adımlar hakkında bilmeniz gereken herşeyi okuyun

4 ANALİZ

İşitme testinin sonuçları ekranda bir grafik olarak gösterilir.işitme uzmanı  uygun cihazı seçerken bu sonuçları kriter olarak alır.Odyogram, semptomlar ve bazen işitme kaybının olası nedenleri hakkında  anahtar bilgiler sağladığı için, odyogram değerleri de önemli bir araçtır.

 5 ÖNERİ

Sonraki adım işitme cihazı önerisidir.İşitme uzmanı , yaşam tarzı analizi,  otoskopi sonuçları ( kulak kanalı ve kulak zarı muayenesi ), işitme testi ve dile getirdiğiniz isteklerinize göre size uygun işitme cihazlarını önerecektir. Ardından hangi işitme cihazlarının ihtiyaçlaınıza en uygun olduğuna birlikte karar verirsiniz.

6 KULAK İZİ

Bazı işitme cihazları kulağa yada kulak kanalına mükemmel uyması için şekillendirilen ‘kulak kalıbı ‘denen bir parçaya sahiptir.Eğer seçenekleriniz arasında böyle bir cihaz varsa işitme uzmanı kulağınızın kusursuz bir kalıbını çıkaracaktır. Bu nasıl yapılır: silikon kalıp malzemesi özel bir enjektörle kulak kanalına ve dış kulağa enjekte edilir. Kalıbın sertleşmesi yaklaşık 5 dakika alır. Ama hala kulaktan acısız ve kolayca çıkartılabilecek kadar esnektir.

7 PROGRAMLAMA

İşitme uzmanı işitme cihazlarını sizin işitme ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde ayrı ayrı programlar. Ardından ‘saha testi’ denilen son aşama başlar. İşitme cihazlarını alışana ve ihtiyaçlarınızı karşıladıklarından emin olana kadar test edebilirsiniz. Bazen uygun işitme cihazını ve en uygun ayarı bulmak için işitme uzmanıyla birkaç görüşme yapmanız gerekebilir.

2016-12-19T09:31:52+02:00 24 Şubat 2016|

FETHİYE/MUĞLA ŞUBESİ

Cumhuriyet Mahallesi Çarşı Caddesi No:90/1 Fethiye/MUĞLA
Telefon: +90 252 614 1854
Fax: +90 252 614 1854
Email: bilgi@adaisitme.com.tr
Web: www.adaisitme.com.tr

HATAY/İZMİR ŞUBESİ

Çankaya Mahallesi İnönü Caddesi Öziş Apt. No:316/B Hatay/İZMİR
Telefon: +90 0232 231 4100
Fax: +90 0232 231 4100
Email: bilgi@adaisitme.com.tr
Web: www.adaisitme.com.tr

ALSANCAK/İZMİR ŞUBESİ

Mimar Sinan Mahallesi Şair Eşref Bulvarı Kemahlıoğlu Apt. No:94/C Alsancak/İZMİR
Telefon: +90 0232 465 1535
Fax: +90 0232 465 1535
Email: bilgi@adaisitme.com.tr
Web: www.adaisitme.com.tr